Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Podrem fabricar vida al laboratori?

  • 17 d’octubre de 2018

• El dimarts 30 d’octubre a les 18:00 hores es celebrarà una taula redona oberta al públic sobre biologia sintètica i vida artificial en la Capella de la Sapiència de La Nau

• Aquest debat es celebra en el marc d’una reunió internacional d’experts en biologia sintètica

La biologia sintètica busca el disseny i l’enginyeria dels sistemes biològics per conèixer-los millor i obtenir beneficis d’ells. Un dels pilars de les enginyeries modernes són els estàndards, que en l’actualitat estan molt ben definits en l’àmbit industrial i de l’enginyeria, encara que no estan tan ben definits en altres disciplines com la biologia. De fet, existeix una gran necessitat de definir les característiques que han de complir els estàndards en els sistemes biològics. Amb la finalitat d’agrupar tots els esforços i avanços en biologia sintètica i de crear una xarxa europea i internacional d’experts en aquesta disciplina, recentment s’ha posat en marxa el Projecte Europeu BioRoboost, finançat pel Programa Marc d’Investigació e Innovació Horizonte 2020 de la Unió Europea i liderat per la Universitat de València. Aquest projecte pretén reunir tots els avanços fets fins ara en estandardització en biologia, i posar tot aquest coneixement a disposició tant dels especialistes com del públic general mitjançant publicacions en xarxes socials (Twitter @BioRoboost; Facebook @bioroboost), vídeos en YouTube i debats online, entre altres.

Aquest projecte europeu celebra la seua reunió inaugural els dies 30 i 31 d’octubre en la Casa de la Ciència del CSIC en València, i s’espera una assistència de més de 50 experts internacionals en biologia sintètica. El dimarts 30 d’octubre a les 18:00 hores es celebrarà un debat públic en la Capella de la Sapiència del centre cultural La Nau de la Universitat de València. En aquesta taula redona es pretén difondre entre els ciutadans els principis i les aplicacions de la biologia sintètica, l’edició de genomes o la bioenginyeria, així com oferir la possibilitat de resoldre qualsevol dubte relacionat amb la biologia sintètica amb experts en aquesta disciplina. En concret, el tema que es tractarà en el debat serà el de la relació entre biologia sintètica i vida artificial, incloent-hi tant aspectes pràctics com ètics. En el debat hi participaran: Luis Serrano i María Lluch, del Centre de Regulació Genòmica (CRG, Barcelona), Víctor de Lorenzo, del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC, Madrid), Cristina Vilanova, de l’empresa Darwin Bioprospecting Excellence S.L., i Ana Delgado, de la Universitat d’Oslo. El moderador del debat serà Manuel Porcar, que lidera el grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, UV-CSIC) i coordina el projecte BioRoboost.